Mangal Kömürü Nasıl Seçilir?

Mangalda en önemli malzeme de iyi ve kaliteli kömürdür. Şu anda piyasada yerli ve ithal olmak üzere 2 ayrı kömür çeşidi mevcuttur. Rusya veya Bulgaristan’dan gelen ithal kömür diye adlandırılan kömür çeşidi kalın ve hafiftir. Yanarken etrafa kıvılcım saçar. Yanınca hemen kül olur. Bu kömürde pişen et pek lezzetli olmaz. Fakat benim size önereceğim Çatalca’da çıkan Çelik denilen yerli kömürdür. Bu kömür fazla kalın olmamakla birlikte, rengi parlak ve ağır olur, yandığında kömürün koru uzun süre dayanır, bu kömürle pişirilen etler daha lezzetli olur. Mangalınız hangi tipte olursa olsun kömürün seçimi, yakılması ve en önemlisi pişirmeye başlanacak zaman çok önemlidir. Kömürün yakılması esnasında koku veren yanıcı ürünler (benzin, kolonya vs) kullanılmasından kaçınılmalıdır. Bu tür maddeler pişireceğiniz ürünlere de etki edecektir. En iyi seçenekler kağıt ve çıradır. Buruşturulmuş kağıtlar üzerine, uçları merkezde birleşecek şekilde ince uzun kesilmiş çıraları yerleştirdikten sonra kömürlerin üste dizilmesi en iyi yakma metotlarından biridir. Bu aşamada küçük bir soba borusu da kömürlerin en tepesine eklenebilir.

Seçilen kömürün kuru olması, iri parçalardan oluşması ve kalitesi önemlidir. Kömür tozunun ve kırıntı kömürlerin kesinlikle kullanılmaması gerekir. Kömürün yakılma sürecinde tüm dış yüzeyinin kızarması sağlanmalıdır. Bunun için gerektiği zamanlarda kömürler sürekli yer değiştirilmeli ve çevrilmelidir. Son yıllarda briket modeli kömürler de üretilmeye başlanmıştır. Aslında barbekü için tasarlanmış bu kömürler, derin hazneli mangallarda da kullanılabilir. Bu tür sıkıştırılarak üretilmiş kömürler hem kolay tutuşmakta hem de uzun süre yanmaktadır. Ayrıca pişirme esnasında tamamının yandığını da gözleyebilirsiniz.

Kömürün tamamı yandıktan sonra oldukça yüksek sıcaklıkta bir ateş elde edilecektir. Etlerin bu aşamada pişirilmesi sakıncalıdır. Öncesinde bir çok garnitür pişirilebilir. Patlıcan ya da soğan közlemek ten, biber ya da domates pişirmeye kadar aklınıza gelebilecek tüm seçenekler için bu kızgın ateş biçilmez kaftandır. Domateslerin şişte; biberlerin, patlıcanların ve soğanların direkt kömür üzerine yerleştirilerek pişirilmesi uygundur.

Etlerin pişirilmesi öncesinde tüm iri kömür parçaları kırılarak mangala düzgün bir şekilde yayılmalıdır. Mangal tabanında boşluklar kalmamalı ve düzgün bir pişirme alanı oluşturulmalıdır. Kömürler bir süre bu şekilde yandıklarında gri bir kül örtüsü ile kaplanırlar. Bu aşamadan itibaren pişirmeye başlamak en doğru zamanlama olacaktır.

Yağ oranı yüksek ürünlerin pişirilmesi esnasında mangal kömürünün alev alması olasıdır. Ağır ateşte pişirme esnasında fazla alev problemi yaşanmasa da bu gibi bir sorunla karşılaşma durumunda kömür üzerine pişirmeye başlanmadan önce bir miktar tuz serpilebilir.

Eğer havalandırma kapağı olan bir mangal kullanıyorsanız, kömürün ilk yanma aşamasında kapaklar açık olmalı ve rüzgarın esme yönüne bakmalıdır. Pişirme sürecinden hemen önce bu kapakların kapatılması çok önemlidir.


İyi eğlenceler!