Doğayla iç içe olmanın, bir taraftan ciğerlerimizi oksijenle doldururken, diğer taraftan da mangal kömürünü yellemenin şimdi tam zamanı. Özellikle hafta sonları dostlarla bir araya gelmeyi, doğayla kucaklaşmayı ve bir de mangal keyfi yapmayı seven bir toplumuz. Keza etin lezzetinin de mangal kömüründe bir başka güzel olduğunu unutmayalım. Hem sadece etin lezzeti de değil mangalı daha cazip kılan; mangalı yakma faslı, yellenmesi, ateşin korlanması da var... Tam bir seremoni havasında geçer mangal keyifleri. Türklerin milli yemek gelenekleri arasında da mangal baş sıralarda gelir. Ama geçmişi Taş devrine kadar uzanan mangalı yakmak kolay gibi görünse de bazı püf noktalarını bilmek gerekir. Eti iyi pişirmek ve lezzetlendirmek için marinesini iyi yapmak ve sıvısını içinde mühürlemek gerekir. Kısacası eti mangala atmakla iş bitmiyor. Zaten o raddeye gelene kadar doğru eti seçmek gerekiyor. Doğru eti, doğru şekilde marine edip pişirirseniz, değmeyin keyfinize. Ulus olarak biz genelde etleri soğan ve zeytinyağı ile marine ediyoruz. Elbette birçok mangalcının kendine özel sosları ve ufak sırları var.


MANGAL KÖMÜRÜ ET PİŞİRME TÜYOLARI
Doğru eti satın aldınız, marinesini sosunu hazırladınız. Şimdi sırada pişirme faslı var. İşte eti pişirirken lezzetinden bir şey kaybetmemesi için bazı püf noktaları...

  • Köfte ve türevlerini mangalda pişirirken ne kadar fazla çevirirseniz, o kadar lezzetli olur. Ama her iki tarafının da dengeli pişirilmesine dikkat edin.
  • Etleri pişirmekle kurutmak arasında büyük fark vardır. Fazla pişen ve içindeki suyunu kaybeden et, lezzetini de kaybeder.
  • Eti çatalla çevirirseniz, içindeki suyu ateşe akar ve etin tüm lezzeti gider. Et pişirirken en önemli nokta, suyunun içinde kalmasıdır. Bunun için maşa yardımıyla etleri çevirmek gerekir.