ANKARA KAMP YERLERİ

Ankara’da yaşayan ve deniz, doğa fotoğraflarına imrenerek bakanlar için bu yazıyı hazırladık. Yazıdan sonra, öğrenci ve memur kenti olan Ankara’nın sadece gri bir şehir olmadığını anlayacaksınız. Ankara’ya yakın noktalarda şehrin stresini atabileceğiniz ve doğaya karışabileceğiniz harika kamp alanları mevcut. Sizlerde bilgilerini vereceğimiz Ankara kamp alanlarında doğanın tadını çıkarabilir ve harika hafta sonu geçirebilirsiniz. Bu yüzden kendinizi şanssız sanmayı bırakarak hemen aşağıdaki alanlardan birini seçerek bir plan yaparak başlayabilirsiniz.


Ankara 6 Doğa Harikası Kamp Alanı:

  • Şahinler Tabiat Parkı
  • Eğriova Tabiat Parkı
  • Ay Kayası Mesire Alanı
  • Sorgun Göleti Tabiat Parkı
  • Işık Dağı Karagöl Jeositi Kızılcahamam
  • Alicin Kültürel Jeositi


ŞAHİNLER TABİAT PARKI

Şahinler Tabiat Parkı 40 hektarlık alanı ile 2009 yılında kurulmuştur. Hem bireysel kampçılık hem de toplu kamp organizasyonları için harika bir noktadır. Kapısı hem kampçılara hem günürbirlikçilere açık. Özel bir işletme tarafından işletildiği için girişte ücret alınıyor. Kamp yapacaksınız da ayrıca ücreti var. Araç girişi için 10 TL kamp için de yine 10 TL veriyorsunuz. Güncel fiyat bilgisi için arayarak bilgi almakta fayda var.

Şahinler Tabiat Parkı içerisinde sarıçam, kayın, meşe, ardıç ağaçları bulunmaktadır. Yabani hayvan olarak bölge kurt, sansar, tilki, tavşan,çakal, sincap türlerini barındırıyor. Bölge olarak Kızılcahamam ormanlarında Avrupanın en büyük yırtıcı kuşlarından olan ve nesli tehlikede bir tür olan Kara Akbabası da bulunmaktadır.Türkiye’nin şuana kadar bilinen ikinci büyük Kara Akbaba popülasyonudur (7-10 çift).

Trekking, doğa fotoğrafçılığı, kamp faaliyeti ve piknik alanı için ideal bölge olan Şahinler Tabiat Parkı Ankara şehir merkezine 107 km, Kızılcahamam ve Gerede’ye ise 30 km uzaklıktadır. Eski İstanbul yolu üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz. Kampçılıkta yeni olanlar ve güvenli bölge isteyenler için Ankara kamp alanları arasında ideal bir kamp alanıdır.


EĞRİOVA TABİAT PARKI

2011 yılında tabiat parkı olarak tescillenen Eğriova , Beypazarı sınırı içerisinde 30 hektarlık bir alandır. Sarıçam ormanı ile kaplı olan Eğriova Tabiat Parkı akarsularıyla, göletiyle, bitki örtüsüyle görülmeye değer yerlerden. Ankara kamp alanları içerisinde ilk 6’ya alıyoruz.

Çok bilindik bir yer olmamasından dolayı sakinliği sevenler için harika bir alternatif. Eğriova Tabiat Parkında kampçılık faaliyeti, piknik, bisiklet turu, kano, doğa fotoğrafçılığı, trekking faaliyetleri yapılabilir. Gölette alabalık, çay balığı ve kadife balığı bulunmakta. Olta balıkçılığı için de tercih edilesi yerlerden. Sonbahar ve kış ayları da fotoğraf için doğru tercih olacaktır.


AY KAYASI MESİRE ALANI

Ankara kamp alanları arasında kafa dinleyebileceğiniz en iyi yerlerden birisidir. Ankara şehir merkezine 83 km uzaklıktan bulunan Ay Kayası Mesire Alanı doğayla baş başa olacağınız, bol oksijenli, akarsulu bir kamp alanı vadediyor. Alanda aynı zamanda Çubuk Belediyesinin düzenlediği yaz şenlikleri de yapılıyor.

Ay Kayası Mesire Alanı Ankara’nın Çubuk ilçesinde Uluağaç mahallesine 4 km mesafede bulunuyor. Ankara – Kızılcahamam yolundan Kızılcahamama gelmeden Akdoğan mahallesinden sağa girerek Uluağaça ulaşabileceğiniz gibi Çubuk ilçe merkezinden Karagöl caddesinden de Uluağaç mahallesine ulaşabilirsiniz. Uluağaç mahallesinden sonraki 4km’lik yol toprak yol ve inişli çıkışlı o yüzden yağmurlu havalarda eğer altınızda off-road bir araç yoksa buraya gitmeniz baya zor olabilir. Gitmeden önce hava durumuna muhakkak bakın.


SORGUN GÖLETİ TABİAT PARKI

Ankara kamp alanları arasında tercih edilebilecek yerlerden birisi de Sorgun Göleti. Burada kamp yaptığımızda hoşumuza giden şeylerden birisi akşam olduktan sonra gölün etrafında birer birer yanan kamp ateşleriydi. Keyifli bir hafta sonu geçirmek için güzel bir alternatif olabilir.

54 hektar olan bölgede adacıklar halinde ormanlar vardır. Genelde hakim olan ağaç türleri karaçam, ardıç ve meşedir. Sorgun Göleti Tabiat Parkında kurt, tilki, çakal, porsuk, sansar ve gelincik gibi türlere rastlanabilir.  Orman faresi, tarla faresi ve yabani tavşan gibi bazı türler ise alandaki varlığını yitirmiştir.

Sorgün Göleti Tabiat Parkında kamp faaliyeti, piknik, doğa yürüyüşleri yapabilirsiniz. Trekking için gölün etrafını veya orman içinden olan iki yoldan birini tercih edebilirsiniz. Gölün etrafındaki yaklaşık 7 km olup orman içinden giden de yaklaşık 15 km’dir. Olta balıkçılığına izin verilmediğini gölde balık tutmanın yasak olduğunu belirtmekte fayda var.Son olarak yapılabilecek faaliyetler arasında ATV veya bisiklet kiralama alternatifiniz var. Bu şekilde keyifli vakit geçirebilirsiniz.


IŞIK DAĞI KARAGÖL JEOSİTİ – KIZILCAHAMAM

Öncelikle baştan söyleyelim gidecekseniz Işık Dağı değil Karagöl Jeositi yazarak rota oluşturun telefonda. Işık Dağı ile 3 km var aralarında. Etrafında işletme olmamasından ötürü doğası bozulmamış ve sakin kalmış az yerlerdendir. Trekking, fotoğrafçılık, kampçılık için uygundur.

Işık Dağı trekkingcilerin en çok tercih ettiği yerlerden biri olup Ankara haritasının zirvesidir. 2100 metre rakımı olan Işık Dağındaki Karagöl Jeositi 1500 metrede heyelan neticesinde meydana gelmiştir. Karagölün etrafı çam ağaçlarıyla kaplı olup derinliği 2 metreyi aşmamaktadır. Tatlı su olan göl suyu zor durumda kalırsanız kaynatılıp içilebilir.


ALİCİN KÜLTÜREL JEOSİTİ

Nadir bilinen yerlerden hatta belki birçok Ankaralının bile burayı bildiğini düşünmüyoruz. 20 kilometrelik bir kanyonun içindedir. Bahar ve yaz aylarında kamp için harika bir seçenektir. Ali Cin Deresi‘nin bazı bölgelerinde yüzebilir ya da balık tutarak vakit geçirebilirsiniz. Ankara şehir merkezine 90 km uzaklıkta olan Alicin Kültürel Jeositi oldukça sessiz ve kafa dinleyebileceğiniz bir kamp alanı. Yine alanda herhangi bir işletme bulunmamaktadır. Bu sebeple ihtiyaçlarınızı tamamlayarak eksiksiz gitmeniz gerekiyor.

Kanyonun yükseltileri arasında büyük bir tarih de yatıyor. Mağaralar barındıran kanyonun yamacında Sümela Manastırında olduğu gibi bir manastır bulunmakta. Ali Cin Manastırı kalıntılarının sizi etkileyeceği şüphesizdir. Bu manastır aynı zaman Turizm Bakanlığınca da tescilli bir kültür varlığıdır. Çok yüksekte olmasa da oldukça dik, bu sebeple çıkılması pek mümkün değil.


İyi eğlenceler!